3000ste beeld van Asjera door het vuur

Vandaag ging het 3000ste beeldje van Asjera door het vuur. Toen ik vorig jaar met de eerste ideeën voor Asjera’s terugkeer aan het spelen was, zocht ik een groot, tot de verbeelding sprekend aantal beeldjes om terug te brengen. In de boeken over de archeologische vondsten, las ik dat er ongeveer 3000 beeldjes gevonden zijn rondom Jeruzalem (o.a. Annine van der Meer). Dat getal koos ik, omdat het groot, rond en mooi is.
 
En vanaf vandaag zijn er 3000 beeldjes van Asjera in een moderne vorm teruggekeerd. Sneller dan ik vermoedde en met veel meer meewerkende handen dan ik durfde te hopen. 189 Mensen maakte de beeldjes mee. Asjera’s colonne kreeg een prachtige context in de groepstentoonstelling EXODUS van het Bijbels Museum. Daar werden al meer dan 1000 beeldjes liefdevol meegenomen en er staan al 200 foto’s online van Asjera die haar plaats inneemt op de meest uiteenlopende plekken in huis.
Asjera’s terugkeer resoneert bij meer mensen dan ik ooit voor mogelijk hield.
 
Nooit eerder maakte ik werk met zoveel weerklank. Het was blijkbaar de juiste tijd, voor mij, voor Asjera en voor eenieder die zich aansloot.
 
Asjera’s terugkeer stroomt verder. Er zijn nog de hele zomer meemaakdagen op buitenplaats Doornburgh en op ’t Soete Zod. Haar colonne is t/m 24 september te zien op de tentoonstelling EXODUS en daar verschijnen ook wekelijks nieuwe beeldjes die meegenomen mogen worden om terug te keren in onze leefwereld.
 
Asjera’s terugkeer werd mogelijk gemaakt met bijdragen van al meer dan 123 donateurs, Pictoright Steunfonds en het Fonds voor Cultuurparticipatie.

Pin It on Pinterest

Share This