Kom je kijken bij het vuur van de Dakini’s? 18, 19, 20 juni

13 jul 2022

Afgelopen maand maakte ik een nieuwe serie Dakini’s. Ik liet stukken uitgedroogde klei weken in water en kneedde het op gipsplaten tot de juiste consistentie. De scherven van de vorige leemoven sloeg ik met een hamer tot kleine korrels. Deze gruis mengde ik door de klei, zodat ze steviger wordt en het vuur beter aankan.

Als ik aan een collega vertel over dit werk vraagt ze: ‘Dus je bereidt het werk voor?’. En opeens weet ik het heel duidelijk. ‘Nee, ik bereid het werk niet voor. In al deze handelingen maak ik de Dakini’s.
De oude klei die opnieuw tot leven komt, de scherven van het vorige project die deze volgende beelden sterk maken, mijn handen die het materiaal soepel maken. Het hoort allemaal bij het maakproces waarin zij ontstaat, Dakini, belichaming van energie in haar oorspronkelijke vorm. Als de klei de juiste plasticiteit en stevigheid heeft, verschijnt ze onder mijn handen. 

Nu staan de Dakini’s te drogen in mijn atelier. Ik bouw aan een kleine leemoven om hen in te bakken. Ik verwacht aanstaande maandag de oven te vullen en het vuur aan te steken. Ik vermoed dat het vuur dinsdag op zijn hardst brandt en de oven woensdag uitgepakt kan worden.

Je bent van harte welkom om te komen kijken bij dit stookproces.
18/19/20 juli, Landgoed ‘t Soete Zod, Kortenhoefsedijk 185, Kortenhoef, neem de inrit tussen nr 181 en 179.

Tot dan!

Pin It on Pinterest

Share This