Oogst, scherven en beelden

okt 20, 2020 | a Goddess Prayer, Dakinis, Mother Language, Vuurstoken

Het is herfst, oogsttijd. De afgelopen weken ordende ik mijn werk van het afgelopen jaar. Wat is de oogst? Veel scherven, tranen en beelden. Voor de Atelierroute Utrecht richtte ik een tentoonstelling in. Het voelde rijk om mijn werk bij elkaar te brengen. Een mooie oogst, inclusief de vele scherven. 

Mijn maakproces begint heel persoonlijk, diep in mezelf. Maar als de beelden klaar zijn – letterlijk door mijn handen en door het vuur gegaan – dan zijn ze niet meer van mij. Het werk is dan ‘zichzelf’ geworden en klaar om de wereld in te gaan. Een aantal beelden vond hun weg naar huiskamers en altaartjes. Een aantal wacht nog op een nieuwe plek, misschien wel bij jou?

Tijdens het oogsten van mijn werk moest ik ook de scherven onder ogen zien. Er vielen er veel dit jaar, ze brachten me behalve tranen, veel ambachtelijke kennis en diepe inzichten. Ik leerde de scherven in te sluiten in mijn werk. Ze niet meer te bekijken als mislukking, maar als natuurlijk deel van een eindeloos creatieproces. Een proces dat niet alleen vorm brengt, maar ook verval.
De scherven zijn onderdeel van mijn werk geworden.  

Gift van Scherven

Ook in dit jaar waarin alles anders gaat, is december de maand van het geven. Speciaal voor deze bijzondere feestdagen maakte ik dit kleine kunstwerkje. Gift van scherven Een gift die de scherven van 2020 viert. Scherven die nu eenmaal een natuurlijk onderdeel zijn...

Lees meer

Dit is mijn weg | Stro-oven 1

Begin deze maand bracht ik tien Dakini's naar het bos om hen te bakken. Dit keer gebruik ik elzentakken, pitriet en klei om de oven maken. Het voelt als het bouwen van een nest. Een soort baarmoeder waarin de beelden kunnen transformeren van klei naar keramiek....

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This