I am Her

Oppad

verdwijnend sculptuur | 2024

Vanaf vandaag 8 mei staat er een beeld langs het Oppad, een wandelpad van Natuurmonumenten in Kortenhoef. Dit werk stelt een mens voor, naar het evenbeeld van de kunstenaar zelf, in overgave geknield op de aarde. Het werk is gemaakt van ongebakken klei. Afhankelijk van het weer, ‘smelt’ het beeld langzaam weg en wordt de klei opgenomen in de aarde.

Als bezoekers vanaf de Kortenhoefsedijk het Oppad opgaan, zien ze het beeld na zo’n 100 meter in het veld staan. Het Oppad is een oud kerkpad tussen Kortenhoef en ’s-Graveland. Vroeger liepen de inwoners uit ’s-Graveland op zondag over dit pad naar de kerk in de oude dorpskern van Kortenhoef.

Onder de titel ‘I am Her’ verschijnt een reeks van ongebakken beelden telkens in een andere context. Het werk, dat na een aantal maanden weer één wordt met de aarde, krijgt hierdoor steeds een nieuwe betekenis.

Hier verschijnt het werk in het veenlandschap dat zich al eeuwenlang in wisselwerking ontwikkelt met de mensen die erop wonen en werken. “We zijn gewend mens en natuur van elkaar te scheiden,” zegt de kunstenaar, “in het ontstaan van dit veenlandschap is dit onderscheid helemaal niet te maken.”

Natuurmonumenten was meteen bereid het beeld een plek te geven op hun land. “De achterliggende gedachte van het kunstwerk sprak ons erg aan. Het beeld benadrukt dat de mens onderdeel uitmaakt van de natuur. Dat de mens zonder natuur niet kan bestaan. Het vergankelijke karakter van het beeld en het feit dat het gemaakt is van lokaal natuurlijk materiaal past ook bij ons”, zegt boswachter Olga Ekelenkamp.

Het werk ‘I am Her’ is vanaf 8 mei te zien in Kortenhoef, langs wandelroute het Oppad van Natuurmonumenten (tussen wandelpunt 9 en de Kortenhoefsedijk).
Mijn atelier ligt ook op de wandelroute aan de Kortenhoefsedijk op nummer 185. Het is opengesteld tijdens de Kunstronde Vecht en Plassen op 11 en 12 mei en tijdens Kunstroute ’s-Graveland op 19 en 20 mei. Op andere dagen kunt u hier een atelierbezoek plannen.

Pin It on Pinterest