Stilstand

feb 24, 2021 | a Goddess Prayer

‘Mam, mijn uitslag is positief’ zegt mijn dochter en opeens is Covid heel dichtbij. Na een week zijn we in het gezin allemaal ziek. Niemand ernstig, maar ziek genoeg om een paar weken stilstand af te dwingen.

Ik vraag ateliergenoten om het grote staande beeld van Asjera af en toe met nieuwe natte doeken te omwikkelen. Na een week bellen ze me ongerust op. ‘Asjera valt uit elkaar, hebben we iets fout gedaan?’
Het ligt niet aan hun goede zorg. Ze staat er gewoon al te lang. Maanden geleden was ze al klaar om uit te hollen. Maar ik vond het goede moment niet. Gaf haar geen aandacht. En nu kon ik het voorlopig niet.

Als ik weer terug ben in mijn atelier duurt het anderhalve week voordat ik onder het plastic durf te kijken. Ik pak haar uit en vind een ravage. Ze is niet meer te redden. Ik maak foto’s, leg het proces vast. 
En dan valt me op dat er achter haar schouder, op het schoolbord, twee zinnen zijn scheefgezakt. Alsof ze de aandacht op zichzelf willen vestigen. Het eerste woord is ‘Appereance’. Heel toepasselijk dat juist dit woord is scheefgezakt. Het ‘voorkomen’ van Asjera is inderdaad behoorlijk aangetast. Het tweede is ‘Limited Power of Action’. Een herinnering dat een mens nu eenmaal beperkt is in wat het tot stand kan brengen. Tja…

Terwijl ik aan dit stukje schrijf, wordt er een pallet nieuwe klei gebracht. Mooie zachte Raku klei, sterk genoeg om direct in vuur te bakken. Volgende week begin ik opnieuw.

Gaia | l’Origine du monde

Vandaag tref ik voorbereidingen om een oven te bouwen. De komende week gaat Gaia; l’Origine du monde door het vuur. Dit zelfportret ontstond uit mijn verwondering over het leven zelf. Het leven dat ik bèn en leef. Het leven dat ik voorbreng.
Veel woorden voor haar heb ik nog niet. Misschien ontstaan die de komende dagen als ik bij haar vuur waak.

Omdat het stoken dag en nacht door zal gaan heb ik Mara van Hoek gevraagd me te assisteren. Zij blijft de hele week aan mijn zijde.

Lees meer

Pin It on Pinterest

Share This