Wat heb ik nou eigenlijk gemaakt?

6 mei 2022 | a Goddess Prayer, Gaia - L'Origine du monde

Wat heb ik nou eigenlijk gemaakt?

Deze vraag draag ik sinds de stook van Gaia – L’Origine du monde met me mee. En er zijn veel verschillende antwoorden op. Ik maakte een beeld, dat stuk ging en nu weer heel is. Ik maakte een ritueel, waarin ik Gaia naar het bos bracht over water, een oven bouwde, het vuur opstookte totdat de klei transformeerde naar aardewerk. Ik liet elke stap zien op social media en in een besloten app-groep waardoor het ontstaan van Gaia werd meegemaakt door anderen. Zij reageerden en gaven met hun woorden en associaties ook betekenis aan het beeld en het maakproces. Inge Vrij schreef twee prachtige teksten over wat zij meemaakte als kijker; een tekst voor de stook en een tekst er na. Ik nodigde de mensen in de app-groep uit om te komen kijken waardoor het stoken ook een tentoonstelling werd, een performance van klei en vuur.

Afgelopen weken werkte ik aan de website-pagina van Gaia – L’Origine du monde. Ik ordende de foto’s, film, app-gesprekken en ander materiaal. Zoekend naar wat dit werk het beste laat zien.

Wat heb ik nou eigenlijk gemaakt?

Het eerlijke antwoord is, ik weet het nog niet…
Kunstenaar Marjorieke Glaudemans met wie ik hierover sprak, gaf me goed advies. “Je hoeft het nog niet te weten”, zei ze. “Zet iets op je website, laat het dan weer los en werk verder aan je volgende werk.”

Dus ik maakte deze webpagina, laat ‘m met deze brief los en werk verder aan volgend werk.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This